فرزاد آزادشهرکی؛ سیامک کلانتری؛ بهاره جمشیدی
چکیده
برای اندازهگیری ویژگیهای کیفی میوهها و سبزیها از روشهای مخرب و غیر مخرب متعددی استفاده میشود. روشهای مخرب عمدتاً هزینهبر و وقتگیر هستند. در این پژوهش، برخی ویژگیهای کیفی میوۀ انگور رقم عسگری شامل مواد جامد حلشدنی (SSC)، اسید قابل تیترکردن (TA)، pH، و فنل کل (TP) با طیفسنجی فروسرخ نزدیک (NIRS) اندازهگیری شدند. ...
بیشتر
برای اندازهگیری ویژگیهای کیفی میوهها و سبزیها از روشهای مخرب و غیر مخرب متعددی استفاده میشود. روشهای مخرب عمدتاً هزینهبر و وقتگیر هستند. در این پژوهش، برخی ویژگیهای کیفی میوۀ انگور رقم عسگری شامل مواد جامد حلشدنی (SSC)، اسید قابل تیترکردن (TA)، pH، و فنل کل (TP) با طیفسنجی فروسرخ نزدیک (NIRS) اندازهگیری شدند. بدین منظور از 110 نمونه در دامنۀ طیفی 1700-900 نانومتر طیفسنجی شد و بلافاصله از روشهای شیمیایی برای اندازهگیری ویژگیهای کیفی انگور رقم عسگری استفاده گردید و پس از آن مدلهای کالیبراسیون برای ارتباط بین دادههای طیفی و دادههای حاصل از روشهای شیمیایی تدوین شدند. بهترین مدلهای رگرسیون حداقل مربعات جزیی (PLS) دارای ریشۀ میانگین مربعات خطای پیشبینی (RMSEP) 580/0 درجه بریکس، 020/0 درصد، 125/0 و 441/23 میلیگرم بر لیتر و ضریب همبستگی (rp) 927/0، 806/0، 898/0 و 866/0 بهترتیب برای SSC، TA، pH و TP بودند. مقایسۀ میانگینهای پیشبینی شده با بهترین مدلهای برازش و اندازهگیری شده با روشهای مرجع برای هر صفت نشان میدهد که بین مقادیر اندازهگیری شده و پیشبینی شده با بهترین مدل در سطح احتمال 5 درصد اختلاف معنیدار وجود ندارد. نتایج این پژوهش همچنین نشان میدهد که NIRS میتواند روشی سریع برای اندازهگیری برخی ویژگیهای کیفی درونی انگور رقم عسگری، حتی ویژگیهایی باشد که اندازهگیری آنها دشوار است.